Створивши у 2003 році в Києві Всеукраїнський клуб шанувальників віскі і штаб-квартиру, Шотландський дім-ресторан Whisky Corner, продовжуючи вивчати культуру віскі та особливості традицій його виробництва на різних дистилеріях, Олексій Якович Савченко звичайно замислювався і про створення віскі власного виробництва. Так, у 2009 році з'явився перший спеціальний реліз Bruichladdich Super Heavily Peated.
2009 рік
Початок! Створення першого українського ботлінгу Bruichladdich Super Heavily Peated
У далекому 2009 році член Всеукраїнського клубу шанувальників віскі ім. О. Я. Савченко - в особі самого Олексія Яковича, спільно з Джимом МакЕваном - тодішнім майстром дистилером Bruichladdich, створили унікальне віскі спеціально для Клубу. В процесі копіткої роботи було відібрано 4 бочки (під номерами: 1114, 193, 032, 001), які увійшли в реліз Bruichladdich Super Heavily Peated.
Віскі має насичений аромат з нотами диму, копченого бекону, морської солі та йоду, але повністю розкривається смак моря і копченостей, що переходять в тривалий зігріваючий післясмак.
Країна: Шотландія Регіон: Islay Частина регіону: Loch Indaal Дистилерія: Bruichladdich Марка (Бренд): Bruichladdich Ботлер: Distillery Bottling Вінтаж: 2003 Міцність: 46 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
BenRiach 16 Years Old Virgin Oak Hogshead Cask #3269, 49,3%
Витримка цього віскі протягом усіх 16 років проходила в новій бочці з американського білого дуба, що дало просто вражаючий результат. Віскі BenRiach 16 Years Old Virgin Oak відрізняється дивовижною фруктовістю, солодкістю з нотами банана, персика та ванілі.
Шотландське віскі традиційно витримують в бочках з-під бурбону та хересу. Тому цей розлив, витриманий в новій бочці з американського дуба, є воістину унікальним. У його м'якому фруктовому букеті зовсім не відчувається бочкова міцність.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: River Lossie Дистилерія: BenRiach Марка (Бренд): BenRiach Ботлер: Distillery Bottling Вінтаж: 1996 Міцність: 49,3 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 87 зі 100
BenRiach 18 Years Old Oloroso Butt Cask #7353, 52,1%
Це віскі було витримане 18 років в бочці з-під хересу Олоросо першого наповнення, що подарувало йому ноти чорного перцю, шкіри з вибуховою фруктовістю хересу. З огляду на те, що для виробництва цього віскі використовували обкурений торфом ячмінь, смак вийшов димний, але з нотками вершкової ніжністі, які переходять в тривалий, зігріваючий післясмак.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: River Lossie Дистилерія: BenRiach Марка (Бренд): BenRiach Ботлер: Distillery Bottling Вінтаж: 1994 Міцність: 52,1 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 87 зі 100
BenRiach 18 Years Old Rum Barrel Cask #1644, 57,6%
Цей реліз виділяється унікальною витримкою в бочках з-під ямайського рому, що збагатив це віскі солодким і солодовим присмаком, який проривається крізь потужну торф'яність. Фруктовість, особливо дині й ананаса. Гострий і повний життя. Післясмак з довгою, гладкою димністю. Чудовий баланс між солодкими фруктовими нотами і торф'яним димом.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: River Lossie Дистилерія: BenRiach Марка (Бренд): BenRiach Ботлер: Distillery Bottling Вінтаж: 1994 Міцність: 57,6 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 88 зі 100
BenRiach 32 Years Old Refill Bourbon Barrel Cask #7512, 44,5%
Цей розлив був витриманий 32 роки в бочці з-під бурбону другого наповнення, що надало віскі дивовижних фруктових нот дині, манго, лічі та ванілі. Гладкий і вершковий, в той же час свіжий, фруктовий і солодкий смак здатний підкорити будь-якого цінителя віскі, а фруктовий післясмак красиво завершує композицію.
Це віскі буде бажаним екземпляром в будь-якій колекції. Бочкова міцність, без холодної фільтрації та корекції кольору карамеллю, це віскі стає перед вами в його чистому - первозданному вигляді.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: River Lossie Дистилерія: BenRiach Марка (Бренд): BenRiach Ботлер: Distillery Bottling Вінтаж: 1979 Міцність: 44,5 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 90 зі 100
2016-2017 рік
Визнання та висока оцінка на українському фестивалі Whisky Dram три роки поспіль (з 2015). Fettercairn 35 Years Old два роки поспіль (2018, 2019) завойовує «срібло» на фестивалі Whiskybase Gathering в Нідерландах, входить в топ-1000 найбільш величного віскі планети за версією сайту WhiskyBase.com. Серж Валентайн удостоїв цей реліз оцінки 91 з 100 (у 2020), а більш високого балу він ще нікому не ставив. Mortlach 19 і 20 років витримки. Одна його частина витримана в бочці з-під бурбона, інша - з-під хересу Pedro Ximénez.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Fettercairn 35 Years Old 1978, 53,5%
У 2013 році Всеукраїнському клубу шанувальників віскі ім. О.Я. Савченко та експертам Шотландського дому-ресторану Whisky Corner пощастило знайти стару бочку незвичайного віскі Fettercairn. Вікове віскі в наш час рідкість, а віскі від дистилерії Fettercairn - це ще й інтрига.
Це віскі - відмінний приклад того, як після тривалої витримки в бочці можна зберегти свою індивідуальність і набути багатий смак й аромат, стаючи великим напоєм. У його ароматі переважають ноти сигарної коробки, груші, дорогої шкіри й агрусу, які можна відчути і в смаку.
Бутильоване у 35-річному віці при бочковій міцності, без холодної фільтрації та корекції кольору карамеллю, віскі Fettercairn 35 Years Old 1978, 53,5% здатне здивувати всіх і кожного!
Країна: Шотландія Регіон: Highlands Частина регіону: Eastern Highlands Дистилерія: Fettercairn Марка (Бренд): Fettercairn Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 1978 Міцність: 53,5 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 95 зі 100
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Tobermory 22 Years Old 1st Fill Allier, 56,6%
Це унікальне віскі. Члени Всеукраїнського клубу шанувальників віскі ім. О.Я.Савченко та експерти Шотландського дому-ресторану Whisky Corner відстежували визрівання цього віскі в бочці та контролювали поступову появу вишуканого і неповторного смаку. 14 жовтня 2017 року цьому віскі виповнилося 22 роки. На думку експертів, саме зараз віскі досягло досконалості і готове дарувати поціновувачам неповторну насолоду.
Для цього релізу була обрана бочка першого наповнення, виготовлена з деревини французького лісу Allier. Деревина з лісів Allier, Troncais і Vosges завдяки дрібнозернистій структурі вважається найкращою, саме тому її використовують для тривалої витримки кращих сортів вина і коньяку.
Рік за роком віскі вбирало в себе терпкі й оксамитові ноти благородної деревини, віддаючи частинку ангелам, - так шотландці називають ту частину напою, яка випаровується через «дихання» бочки.
Країна: Шотландія Регіон: Islands Частина регіону: Isle of Mull Дистилерія: Tobermory Марка (Бренд): Tobermory Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 1995 Міцність: 56,6 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Члени Всеукраїнського клубу шанувальників віскі імені О. Я. Савченко та експерти Шотландського дому-ресторану Whisky Corner, разом з відомим незалежним ботлером Murray McDavid, обрали бочку # 722 з віскі Mortlach для проведення унікального експерименту.
Мета експерименту полягала у вивченні розвитку одного й того ж віскі в різній деревині в процесі витримання. У сучасній індустрії віскі подібні досліди робляться тільки для наукових досліджень, але не для широкої аудиторії.
Для цього половина віскі Mortlach з обраної нами бочки # 722 була бутильована у віці 19 років з міцністю 55,1% , а друга частина віскі була перелита в бочку першого наповнення з-під іспанського хересу Pedro Ximenez для подальшої витримки. Через 8 місяців експеримент був завершений. У вас є унікальна можливість ознайомитися з його результатами.
Віскі з бочки під номером 722 дало нам вершковий аромат з натяком на заварний крем, солод, ноти різнотрав'я і польових квітів. Смак добре збалансований, густий і солодовий, а післясмак тривалий і зігріваючий. Тепер цим віскі зможете насолодитися і Ви.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: Dufftown Дистилерія: Mortlach Марка (Бренд): Mortlach Ботлер: Murray McDavid Вінтаж: 1997 Міцність: 55,1 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 87 зі 100
Murray McDavid Mortlach 20 Years Old 1st Fill PX Hogshead Finish, 47,5%
Ідея цього релізу полягає в тому, щоб простежити розвиток одного й того ж віскі в різних бочках.
Якщо в першому релізі ми використовували бочку з-під бурбону, то в цей раз віскі було витримане в бочці першого наповнення з-під іспанського хересу протягом 8 місяців. Аромат віскі починається з вершкових тонів заварного крему і стає горіховим з нотами нуги і гречаного меду. Смак придбав відтінки молочного шоколаду.
В результаті витримка не пройшла даремно. З одного боку, ми втратили в міцності, але, натомість, придбали нові відтінки та враження.
Ми маємо прекрасне віскі, яке буде відмінним дижестивом і приємним фіналом вашої вечері.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: Dufftown Дистилерія: Mortlach Марка (Бренд): Mortlach Ботлер: Murray McDavid Вінтаж: 1997 Міцність: 47,5 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 88 зі 100
2018 рік
На фестивалі WhiskyBase Gathering в Роттердамі (Нідерланди) наші релізи увійшли в дев'ятку найкращих віскі з 2000 представлених. Allt-á-Bhainne, витримка в бочці з-під Білого Мускату Червоного Каменю, несе в собі частинку історії нашої країни.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Allt-A-Bhainne 9 Years Old White Muscat Red Stone, 53,2%
Коли витримуєш віскі в бочках з-під різних вин, що завжди цікавий і захоплюючий процес, - не завжди можна передбачити результат. Але минулі роки таких дослідів дозволяють сказати, чим яскравіше було вино в бочці, тим більше нюансів вона зможе передати віскі.
На сьогоднішній момент віскі побувало в бочках з-під портвейну, шардоне, марсали, сотерну різних виробників, але ніколи не набувало нових якостей в бочках з-під вин, вироблених в Масандрі. Для такого досліду експертами Всеукраїнського клубу шанувальників віскі та ресторану Whisky Corner було обрано бочку з-під Мускату білого Червоного Каменю. Важко вибрати більш цікаву бочку.
Мускат білий Червоного Каменю - чарівне словосполучення, відразу викликає в пам'яті тепле Чорне море та пляжі Масандри; білу м'якоть величезного соковитого персика, тримати який треба двома руками, і сік його, що стікає по пальцях, набережну в Ялті, аромат лавандового моря, відчуття радості та сонячності життя. А смак цього вина - дивовижний нектар, солодкий, але в міру, ароматний без нав'язливості, повний сонця і бажання, бажання пити і пити його знову.
Цей мускат - вино велике і унікальне, і тому стало королем мускатів. Виготовляється з винограду, що росте на вапняковій скелі з червонуватим відтінком, названої Червоний Камінь, але тільки в той рік, коли він досягає потрібної солодкості. Букет вина яскравий, витончений, насичений, але ніжний з тонами чайної троянди, персика і апельсина. Двічі воно визнавалося кращим вином світу. Англійський дегустатор та поціновувач вин Тейчер сказав: «Панове! Вино настільки високої якості нешанобливо пити сидячи...». Після цього вино оцінила і королева Єлизавета II, і "Массандра" щороку відправляла їй двохсотлітрову бочку Мускату.
Провівши 18 місяців в бочці з-під мускату, віскі, перш легке і делікатне, набуло глибокого кольору бурштинових стиглих виноградних ягід, насичений смак з відтінками в'ялених фруктів і апельсинової цедри і тривалий післясмак, що народжує спогади про тепле літо.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: Mountain Benrines Дистилерія: Allt-A-Bhainne Марка (Бренд): Allt-A-Bhainne Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 2008 Міцність: 53,2 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 88 зі 100
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Aberlour 9 Years Old 1st Fill Oloroso, 56,3%
Що спільного у віскі і хересу - виробники обох напоїв вважають їх кращими в світі ліками і панацеєю від усіх хвороб.
Віскокурня Aberlour використовує воду з джерела святого Дростана. Легенда свідчить, що Дростан і його соратники використовували воду з цього джерела для хрещення місцевого населення і звернення його до християнства. Саме ж джерело відоме з часів друїдів і використовувалося ними для створення лікувального зілля та еліксирів. Трохи пізніше, в XIII столітті, Альфонсо X Мудрий наказав всім хворим і немічним лікуватися хересом. Ним навіть поїли коней, щоб надати бідним тваринам хоробрості і сили в бою.
Крім того, з віскі Aberlour херес об'єднує ще й те, що історія і доля їх рідних містечок безпосередньо пов'язані з напоями. Саме ці виробництва і забезпечують їх добробут і розвиток.
Є й відмінності. Так суворих шотландців незвичайна любов до свого віскі спонукала рятувати з полум'я пожеж дорогоцінні бочки. А для пристрасних жителів Херес-де-ла-Фронтера любов до хересу злилася з коридою і фламенко, сміливістю Дон Кіхота і відданістю Санчо Панси.
А ще віскі витримується в бочках з-під хересу, і нашими експертами серед запасів незалежного ботлера «Murray McDavid» була знайдена унікальна бочка віскі Aberlour, витриманого протягом 9 років в бочках першого наповнення з-під сухого іспанського хересу Oloroso.
Результат такої витримки дивує горіхово-пряним ароматом, потужним горіховим смаком, насиченим і тривалим післясмаком. Смакуючи це віскі після вечері в якості дижестива, ви зможете зануритися в казку та уявити море, хвилюючі пісні і пронизливі звуки гітари.
В Іспанії є унікальний звичай присвячувати бочки з хересом тій чи іншій події, країні або окремій людині. Ми вирішили присвятити цю бочку О.Я. Савченко.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: Mountain Benrines Дистилерія: Aberlour Марка (Бренд): Aberlour Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 2009 Міцність: 56,3 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 86 зі 100
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Caol Ila 7 Years Old Port Livadia, 58%
Всеукраїнський клуб шанувальників віскі імені О.Я. Савченко давно виношував ідею експерименту з витримки віскі в бочках з-під марочних масандрівських кріплених вин. У 2016 році нам пощастило знайти унікальну бочку в найкращому місці Південного берегу Криму з виробництва портвейну «Лівадія» - в господарстві графа Воронцова. Протягом 50-ти років ця бочка використовувалася виключно для витримки портвейну «Лівадія» у Воронцовських підвалах поблизу міста Алупка. Для подальшої витримки в цій бочці було обране віскі з чистим, острівним, відверто димним характером від іменитої віскокурні Caol Ila.
Вибір віскокурні Caol Ila був не випадковим. У 2006 році Олексій Якович Савченко, перший президент і засновник Клубу, вперше відвідав острів Islay і зробив пам'ятну фотографію на тлі цієї самої віскокурні. Це фото й досі зустрічає при вході всіх гостей ресторану Whisky Corner. Тому ми присвячуємо цей реліз Олексію Яковичу та його першому спільному з Клубом відвідуванню острова Islay.
Отже, союз унікальної масандрівської бочки і класичної Caol Ila відбувся. Через 9 місяців очікування і регулярних зрізів розвитку напою було прийнято рішення про розлив. За цей час напій набув яскравого рубінового кольору з відтінками старого Бордо. В ароматі з'явився в'ялений виноград з нотами морської солі, лісових горіхів і чайної троянди. Смак став складнішим: на першому плані вибухові торф'яні ноти, що розвиваються на тлі стиглих ягід, а також устричні відтінки, що йдуть в тривалий вугільний післясмак.
Описувати можна нескінченно, а краще відкоркувати цю пляшку і переконатися самим, наскільки приголомшливою є комбінація димного віскі і канонічного масандрівського портвейну.
Країна: Шотландія Регіон: Islay Частина регіону: Strait of Islay Дистилерія: Caol Ila Марка (Бренд): Caol Ila Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 1999 Міцність: 58 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників: 90 зі 100
2019 рік
Представили Україну в Лімбурзі (Німеччина) на фестивалі The Whisky Fair. Caol Ila та білий портвейн - союз, який ламає стереотипи. Ми ризикнули і отримали напій з дивовижним смаком і ароматом!
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Caol Ila 12 Years Old, 57,5%
Пароми, що приходять в Порт Аскейг на острові Айла, першою зустрічає віскокурня Caol Ila. Через її величезні вікна видно перегінні куби, які вранці опромінюються сонцем. І відразу стає зрозуміло, звідки у віскі Caol Ila золотисто-сонячний колір.
Експерти Всеукраїнського клубу шанувальників віскі та ресторан Whisky Corner вже зупиняли вибір на бочках Caol Ila. Не дивлячись на свій «острівний» характер, віскі Caol Ila охоче «співпрацює» з винними бочками, внаслідок чого його смак стає ще більш глибоким і багатогранним.
Даний реліз удвічі унікальний. Віскі Caol Ila, яке відібрали наші експерти і яке 14 років провело у бочці з-під бурбону, розділили на дві частини. Першу частину розлили в пляшки, і саме про неї ви зараз читаєте. А другу частину помістили в бочку з-під білого портвейну для подальшої витримки. Таким чином, у любителів віскі буде унікальна можливість спробувати віскі Caol Ila до та після витримки у винній бочці і самим оцінити масштаб її впливу.
Країна: Шотландія Регіон: Islay Частина регіону: Strait of Islay Дистилерія: Caol Ila Марка (Бренд): Caol Ila Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 2007 Міцність: 57,7 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Craigellachie 14 Years Old Kokur, 52%
Віскі Craigellachie - досить незвичайний представник Спейсайду. Його потужний смак з нотами чорного перцю, абрикоса і вощених різдвяних яблук до недавнього часу радував тільки майстрів купажу, адже їм діставалося 98% вироблених спиртів.
Для витримки використовувалася бочка, в якій знаходилося унікальне десертне вино Кокур. Це м'який, медово-пряний напій, який можна розпізнати за квітковим ароматом і бурштинно-золотистим кольором. Для його виробництва використовують сорт білого винограду Кокур, який почали вирощувати греки на острові Корфу. Він повністю дозріває в кінці вересня - жовтня. В цей час рівень цукру досягає приблизно 22%. Після переробки сировину зберігають в дубових бочках протягом 2 років. Після дворічної витримки вино Кокур набуває 16-тивідсоткової міцності при аналогічному вмісті цукру. Смак його стає гармонійним, вишуканим, приємним, немов нектар. А оригінальний букет з квітковими медово-пряними відтінками доповнює м'який, гармонійний смак.
Бочка, що зберігає аромати Кокура, змушує розкритися «сором'язливе» віскі, показати свої кращі сторони та спростувати помилкову думку про його «важкість». В результаті нас чекає повнотіле, злегка маслянисте віскі Craigellachie, яке відповідає давнім традиціям Спейсайду.
Країна: Шотландія Регіон: Speyside Частина регіону: Mountain Benrines Дистилерія: Craigellachie Марка (Бренд): Craigellachie Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 2005 Міцність: 52 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників віскі: 84,22 зі 100
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Teaninich 14 Years Old, 54,0%
Віскокурня Teaninich була побудована в 1817 році, але вона неодноразово закривалася та двічі, у 1899 та у 1970 роках, перебудовувалася. Виробництво віскі відновилось лише у 1990 році.
Виробництво на віскокурні відрізняється двома моментами: помелом зерна та способом, яким його затирають. Солод подрібнюється в борошно без оболонок зерен за допомогою молоткової дробарки Asnong. Як тільки помел змішується з водою, отримана суміш пропускається через фільтр Meura 2001, після чого збирається сусло. Потім у фільтр повторно додається вода і починається другий цикл. Так повторюється тричі, поки бродильний чан не наповниться. Зараз тільки ця віскокурня в Шотландії використовує таку технологію, яка, по-перше, дозволяє обладнанню зношуватися з меншою швидкістю, а по-друге, спирти виходять з перегінного куба більш чистими та якісними. Ці спирти практично повністю використовуються для виготовлення блендів Johnnie Walker, односолодові релізи є великою рідкістю.
А шкода... Віскі Teaninich - благородний напій, розкішний аромат якого увібрав в себе пахощі чудових квітів, японського зеленого чаю і цукрованих фруктів. Смак дуже теплий, зігріваючий, але дуже легкий і приємний, як і довгий післясмак, що супроводжується нотками прянощів і стиглих фруктів.
Країна: Шотландія Регіон: Highland Частина регіону: North Highland Дистилерія: Teaninich Марка (Бренд): Teaninich Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 2005 Міцність: 54 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Linkwood 11 Years Old Marsala, 56,3%
Linkwood - легке квіткове шотландське віскі Спейсайду, що вважається одним з найкращих серед своїх побратимів. Відомий критик віскі Майкл Джексон, колишній шанувальник цього напою, стверджував, що його смак схожий на суміш нот рожевої води і вишні. У ньому поєднуються всі необхідні якості класичного напою: солодкість солоду, фруктові ноти і традиційна димність.
Для витримки використовувалася бочка, в якій дозрівало чудове рожеве вино Марсала. Це вино з'явилося в однойменному західно-сицилійському портовому містечку в 1773 році. У його виробництві застосовувався метод, схожий з іспанським методом Criaderas y Solera («кріадерас і солера»), який називався тут "perpetuum" і складався з доливу вин нового врожаю в бочки зі старим вином.
А сучасний стиль кріпленого вина Марсала був створений англійським купцем Джоном Вудхаузом. Він прибув на Сицилію, в порт Марсала, де спробував місцеві сухі та напівсухі вина. Щоб довезти вподобане вино до рідної Англії, Вудхауз додав до нього бренді. Так народилося вино Марсала. Уже у 1776 році Вудхауз створив своє виробництво, а за Марсалою закріпилася слава «англійського вина». У 1798 році після битви біля Абукіра адмірал Нельсон замовив у Вудхауза велику партію вин. Марсала йому так сподобалося, що він рекомендував головнокомандувачу флотом лорду Крейгу включити його в щоденний раціон моряків. А після перемоги у Трафальгарській битві британці стали називати марсалу «вином перемоги».
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Fettercairn 22 Years Old Rare Stock Brandy/Red Livadiya IRA's Cask, 49%
Це унікальне віскі. Воно було народжене на віскокурні Fettercairn, яка є однією з найстаріших в Шотландії.
Офіційно її історія починається з 1824 року, а засновником і власником віскокурні був Олександр Рамсей. Герб його роду - єдиноріг - досі прикрашає і будівлі віскокурні, і етикетки віскі. У 1830 році дистилерію купує сер Джон Гледстон, молодший син якого, Вільям, стає успішним політиком. Вільям Гледстон 4 рази був Прем'єр-міністром Великої Британії і під час свого керування прийняв закон, який знижував податки на виробництво віскі.
Віскі Fettercairn 22 визрівало в бочці з-під бурбону, а потім для витримки було поміщене в унікальну бочку Quarter Cask, де спочатку був коньяк, а потім червоний портвейн, який відрізнявся темно-гранатовим кольором і оксамитовим смаком. Зазвичай для витримки віскі використовується або бочка меншого розміру, або бочка, в якій був коньяк, або бочка з-під вина. У нашому випадку об'єднані три фактори, здатні відточувати смак віскі та наповнити його потрібними ароматами і нотками.
Взявши в руки келих віскі Fettercairn після його перебування в чарівній бочці, вдихнувши його аромат і трохи скуштувавши, відчуваєш, що торкаєшся до чогось прекрасного і піднесеного. А ще кажуть, якщо довго дивитися в очі єдинорогу, то можна побачити своє майбутнє...
Країна: Шотландія Регіон: Highlands Частина регіону: Eastern Highlands Дистилерія: Fettercairn Марка (Бренд): Fettercairn Ботлер: Ukrainian Whisky Connoisseurs Club Вінтаж: 1997 Міцність: 49 Бочкова міцність: так Віскі з однієї бочки: так
Оцінка Клубу шанувальників віскі: 87 зі 100
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Glentauchers 22 Years Old Koval/Brandy/Red Livadiya IRA's Cask, 46,9%
Опановуючи мистецтво витримки в маленьких бочках, ми проводимо експеримент, для якого було обране спейсайдівське віскі Glentauchers 22-річної витримки.
Вміст Барріко, який становив на момент початку експерименту 195 літрів віскі, розділили на три частини. Перша частина, в травні 2019 року, була поміщена в бочку Quarter Cask з багатим минулим: спочатку в ній витримувався коньяк, а потім дозрівав червоний портвейн, який відрізнявся насичено-солодким, але при цьому, терпким смаком.
І через 6 місяців, як маленький Чарлі Чаплін зробив кінематограф великим мистецтвом, маленька бочка зробила це віскі великим напоєм. Але на цьому завершено тільки перший етап експерименту, далі буде....
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Macduff 12 Years Old Koval Cask, 63,3%
«Мистецтво авангарду». Macduff і Koval
Бочка з-під бурбону Koval передала частку свого авангардного духу і віскі Macduff. У його ароматі з'явилися овочеві ноти, вугільний пил, перець, а в смаку - трав'яні відтінки, що нагадують смак п'ятипелюсткової квітки бузку, з'їденої в дитинстві для залучення удачі. У післясмаку зберігаються ноти сухофруктів. В результаті здається, що це віскі стоїть однією ногою на традиційній основі, а іншу вже занесло над незвіданою землею.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Macduff 12 Years Old Bastardo Cask, 60,7%
«Перевершити батька». Macduff і Bastardo
Витримка в бочці з-під Bastardo дозволила отримати віскі, що перевершує за своїми смаковими якостями початковий 12-річний Macduff. Бочка додала рожевих відтінків кольору, ноти шипшини і шоколаду в аромат, збагатила смак нюансами свіжих стиглих чорних ягід (чорна смородина, чорниця, лісова ожина), польових квітів і прянощів, зробила його м'яким і оксамитовим.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Macduff 12 Years Old Tokay Cask, 60,3%
«Історія і класика». Macduff і Tokay
Витримка 12-річного віскі Macduff в бочці з-під Tokay поставила його в один ряд з класичними віскі Спейсайду, оскільки воно набуло незабутнього аромату польових квітів з мінеральними нотками, в смаку присутні медові тони і присмак хлібної скориночки, родзинкова солодкість, не нудотна, а м'яка, з легкою кислинкою. Віскі буквально тане в роті, залишаючи довгий, незрівнянний післясмак.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Secret Orkney 15 Years Old Refill Sherry, 55,4%
Бурі (Búri) - могутня першолюдина, батько Бора і дід Одіна, головного бога едичних міфів.
Оркні - острови на півночі Шотландії, малонаселені, віддалені, без лісів. Тут колись жили велетні, і Кільце Бродгара або Храм Сонця - все, що залишилося від замку Головного Велетня. А ще є Камені Стеннеса або Храм Місяця, Камінь Одіна, який з'єднував закоханих і міг роздавати людям чарівну силу, статуетка Оркнійської Венери, камені, що співають... Але головна легенда островів - віскі Orkney Single Malt. Провівши 15 років у хересній бочці, воно набуло смак ванілі і спецій, а ще трохи дубу і відтінки сірки роблять Orkney Single Malt добре збалансованим.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Secret Orkney 15 Years Old Lacryma Christi, 53,4%
Одін - головний бог у скандинавській міфології.
Легендарне віскі Orkney Single Malt 9 місяців провело в бочці з-під легендарного вина «Лакріма Крісті». Його роблять з унікального винограду, що росте на застиглій лаві Везувію, названого на честь розташованого на схилі цього вулкану монастиря. Але, зрозуміло, виноград набагато старший за монастир. Легенда про походження винограду говорить, що коли Сатану виганяли з небес, він скинув у води Неаполітанської затоки краєчок раю. Бог, побачивши це, заплакав від жалю, а на місцях падіння його сліз і виріс цей самий виноград. Бочка передала віскі аромат і смак цього винограду, а ще в ньому присутні ноти запечених фруктів, тютюну і меду.
2020 рік
Незабаром колекція поповниться віскі, яке було витримано в бочках з-під вин українських виробників - сімейної виноробні «Колоніст» і компанії «Шабо».
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Linkwood 7 Years Old, 60,9%
На початку 1990-х компанія Diageo, велика частина віскі якої йшла і до цього часу йде на виробництво блендів, відкрила таємницю того багатства, що знаходилося на її складах, і випустила серію односолодового віскі.
Ця серія, з легкої руки експерта і популяризатора культури віскі Майкла Джексона, отримала назву The Flora and Fauna, а кожному з 26 віскі в серії дістався свій представник флори і фауни Шотландії. Символом віскі Linkwood став лебідь. Лебедині шиї перегінних кубів віскокурні забезпечили йому унікальний характер і репутацію одного з найякіснішого у Шотландії. У ньому є і відтінки солоду, і фруктова солодкість, і легкий смак диму.
Ukrainian Whisky Connoisseurs Club's Choice Caol Ila 13 Years Old White Port, 55,2%
Всеукраїнський клуб шанувальників віскі імені О.Я. Савченко продовжує експерименти з витримки віскі в бочках з-під кріплених вин.
Нам пощастило знайти бочку з-під білого портвейну і ми, звичайно ж, вирішили витримати в ній віскі. Цікаво, що для витримки в основному беруть червоний портвейн, а витримку шотландського скотчу в білому портвейні в сучасній історії виробництва ми не зустрічали.
Віскі Caol Ila ми обрали не випадково. Два роки тому ми вже експериментували з цим віскі і бочкою з-під червоного портвейну «Лівадія». Вийшло чудово! Отже, союз унікальної бочки і класичного Caol Ila відбувся. Через 11 місяців очікування і регулярних зрізів розвитку напою, членами Клубу було прийнято рішення про розлив бочки. За цей час напій набув глибокого золотисто-бурштинового кольору. В ароматі з'явився в'ялений виноград з нотами морської солі, випічки і тропічних фруктів. Смак став складнішим: на першому плані вибухові торф'яні ноти, що розвиваються на тлі солодкого винограду, а також вугільні відтінки, що йдуть в тривалий мінеральний післясмак.
Результат цього мар'яжу знаходиться в цій пляшці, і описувати його можна нескінченно, але краще її відкоркувати і переконатися самим, наскільки приголомшливою є комбінація димного віскі і рідкісного білого портвейну.
Всеукраїнський Клуб Шанувальників віскі ім. О.Я. Савченко
+38 050 310 75 81 info@whisky.org.ua вул. Софіївська, 16/16, Київ